Ons negatieve oordelende zelfbeeld.

Vanuit Canada Vancouver, retraite Qigong.

Wie heeft bij zijn geboorte een contract getekend om foutloos te zijn, volmaakt te zijn, altijd vrolijk te zijn, iedereen naar de zin te maken, een goede dochter/zoon/moeder/vader te moeten zijn en dat je leven precies verloopt zoals jij wenst?

Toch doen we enorm ons best om dit na te streven want we hebben de sterke neiging om gewaardeerd te worden door onze omgeving en ons zelf sterk te bekritiseren als wij hieraan niet kunnen voldoen. Deze zelfkritiek veroorzaakt eigenlijk veel ellende omdat we zelden kunnen voldoen aan alle eisen die wij stellen aan onze neiging om gewaardeerd te worden.

Het lijkt vaak dat wij niet kunnen voldoen aan onze sociale rollen: om een goede vriend(in)/moeder/vader/echtgenoot/zoon/dochter/werknemer te zijn en dan raken we snel onzeker. Soms willen we alles en iedereen een plezier doen en als het ergens dan tegenzit raken we onzeker en gaan twijfelen aan onze talenten.

Ons allergrootste probleem is ons negatieve zelfoordeel. Over het algemeen scoren de meeste mensen best redelijk tot goed als het gaat om onze sociale rollen. Onze omgeving geeft dat best vaak aan. Toch leggen wij zelf de lat hoog en als wij niet slagen of er is wat kritiek dan straffen wij onszelf sterk af. De innerlijke criticus lijkt soms genadeloos en eigenlijk doen wij het nooit goed.

Als wij inzien dat ons eigen negatief zelfbeeld (en ook de innerlijke criticus) in feite door onszelf in stand gehouden wordt kunnen we misschien sneller stoppen met dit oordelen. Door het veroordelen van onszelf maar ook oordelen van anderen raken we eigenlijk in een negatieve spiraal die soms niet meer ophoudt.

Als wij stoppen met het veroordelen van onszelf (en anderen) komen we meer in contact met wie we eigenlijk zijn, een mens met allerlei diverse leuke en soms minder leuke eigenschappen. Uiteindelijk levert dit meer zelfacceptatie, tevredenheid en zelfverzekerdheid op.

Dus stop met al je innerlijke oordelen, accepteer zoals je bent, dan zie je wie je werkelijk bent; een mooi mens.

 

5 antwoorden op “Ons negatieve oordelende zelfbeeld.”

  1. Dank je wel Hans.
    Dit is zéér herkenbaar. Gelukkig heb ik al iets van je lessen opgestoken. Ik hanteer “de mantra, dit is slechts een gedacht al heel bewust, en met resultaat. Ook als er geen mensen om je heen zijn komen er voortdurend gedachten binnen en stop ik ze met “mijn Mantra”. Ik ben niet meer bang om een grote groep aan te spreken (kom dan zelfs volgens de anderen zelfverzekerd over) Merk zelfs dat mijn stem niet zo hoog is als wanneer ik erg onzeker (bang) was. Dit ervoer ik vorige week tijdens de schilderweek met een groep in Schoorl. Ben niet bang meer ze aan te spreken. Ondervond de gehele week trouwens geen negatieve kritiek. Lieve groeten van Nel

  2. What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely helpful and it has aided me out loads. I hope to give a contribution & aid different users like its helped me. Good job.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *